• Gränna och Visingsö

  Gränna och Visingsö

  Ett besök i Jönköping är inte fulländat utan en utflykt till Visingsö och Gränna. Visingsö och Gränna är 2 guldklimpar som har fantastiskt mycket att erbjuda. Bland annat hittar du här intressant historia, äppelodlingar, trähusidyll, cykelturer, kullersten, hantverk, ekskogar, slott och i Gränna får du såklart inte missa alla polkagrisar. Här hittar du forntid och nutid på en och samma gång.

  Gränna är som bekant en mysig tätort i Jönköpings kommun med cirka 3 000 invånare. Det är beläget i Småland på den östra stranden av Vättern, ca 35 km norr om Jönköping så det är en perfekt utflykt när du är i Jönköping. Gränna grundades redan år 1652 av greve Per Brahe. Staden ligger vid foten av Grännaberget och kännetecknas av sina branta gator och gamla trähus. I området kring Gränna hittar du även flera trevliga spa hotell och vill du läsa mer om dessa kan du gå till http://spahotell.nu/.

  Fram till den lokala regeringens reform år 1971 bestod Gränna och dess närmaste omgivning av en egen kommun men har sedan dess har blivit en integrerad del av Jönköpings kommun.

  Gränna är trots sin lilla befolkning, av historiska skäl fortfarande ofta nämnd som en stad. Men officiellt räknar man endast orter med mer än 10.000 invånare som städer.

  Gränna är känt för sina röda och vita polkagrisar som är fantastiskt goda. Dessa gjordes först av änkan Amalia Eriksson redan år 1859. En staty av Amalia kan nu ses i parken vid foten av Grännaberget. Staden är populär bland turister och är en anslutningspunkt för färjetrafiken till ön Visingsö.

  Den berömda ballongfararen Andrée, som dog i ett försök att nå Nordpolen med ballong, föddes i Gränna. Grenna Museum är värd för en underbar utställning av expeditionen tillsammans med en omfattande samling av relaterade objekt och foton.