• Jönköpings läns museum

  Museet ligger vackert beläget i centrala Jönköping och drivs av stiftelsen med samma namn. I byggnaden hålls utställningar men här finns även arkiv, magasin och ett stort bildarkiv. Man har även utrymme för att konservera och förvara målningar. Ett femtiotal anställda arbetar dagligen med vård av konstverken samt utställningar, dokumentationer och konservering för att nämna några. Stiftelsen bildades 1977 av landstinget, kommunen och hembygdsföreningen. Stiftelsen har till uppgift att bedriva museiverksamhet och att göra konsten tillgänglig och levande för alla.

  Varje år anordnas konstresor till museet. För dem som vill ha mer inspiration är ett tips på inköpsställe av konst och heminredning är www.luceart.se som har ett exklusivt utbud. Här finns både reproduktioner av kända verk och original.

  Att välja konstverk kan ibland kännas svårt men en riktlinje brukar vara att låta ögonen välja istället för plånboken. En vacker tavla behöver inte vara dyr för att vara tilltalande. Ofta fastnar vi för färgerna eller känslan som finns i motivet och kanske inte direkt bryr oss om vem som har skapat verket. Kanske får du på museet själv inspiration till att samla vackra konstföremål. Ett tips kan vara att besöka loppisar och auktioner eller secondhandbutiker om du är ute efter något äldre motiv. Skapa gärna stilleben i ditt hem genom att kombinera enkelhet med exklusivitet.

  Idag är det väldigt populärt med grafisk konst och att utsmycka hemmet med bokstäver av trä eller metall. Häng upp dem på väggen mitt i din tavelvägg för att skapa mer liv. En annan sak som utmanar ögat är om du hänger en ram helt utan motiv på en vägg. Det skapar eftertanke och kanske blir det helt enkelt ett sätt att sätta en ram runt ett vackert tapetmotiv. Den senaste tiden har det också blivit populärt att fästa bilder på väggen med vackert dekorerad tejp i ett så kallat kollage. Detta kan vara bilder som tilltalar eller inspirerar och här är det lätt att byta ut en bild om man tröttnar.

  Se och göra

  Jönköpings museum håller varje år ett antal events som lockar både barn och vuxna. En sagogarderob finns där man kan få klä ut sig till olika sagokaraktärer så som troll, prinsar och prinsessor. Det är kläddesigner Annika Wikevand som har inspirerats av John Bauers målningar när hon har de designat kläderna i Sagogarderoben. Museet håller även i många andra trådar som exempelvis gör det möjligt att besöka friluftsmuseet som har öppet varje dag i sommar.

  Där kan man se hur smålänningarna bodde förr. Det är spännande att ta del av hur bönder och gårdsbor bodde och levde mellan 1600- till 1800- talet. Här finns flera byggnader, exempelvis ett soldattorp, ett sockenmagasin och klockstapel.

  Det finns alltså mycket att se och göra på Jönköpings läns museum och det råder idag fri entré till verksamheten. Besök deras hemsida för mer information om kommande utställningar och aktiviteter.